Det blir allt mer populärt att skaffa ett akvarium och att ha fiskar som husdjur. Och inte är det märkligt – det finns flera fördelar med att ha akvarium med fiskar jämfört med andra husdjur. Men det finns vissa saker som du absolut ska ha i åtanke när du planerar att skaffa fiskar.

En av de första frågorna som många ställer sig är kring just införskaffandet av själva akvariet och dess relaterade tillbehör – var ska man vända sig? Det som rekommenderas är att du besöker en seriös säljare med erfarenhet – Akvarieimporten, som har en webbutik på akvarieimporten.se är ett bra val.

Fördelar med akvariefiskar

Fördelarna med akvariefiskar är många, vilket kanske inte gör det särskilt förvånande att det blir allt vanligare att ha dem som husdjur – och särskilt populärt har det blivit sedan coronapandemin. Inte nog med att de är vackra och inte tar så mycket plats i hemmet – de är även relativt lättskötta. Detta medför sig att de också är attraktiva som val på husdjur för familjer med barn, som kan lära sig att ta ansvar för något levande för första gången.

Det ska du tänka på

Vissa saker bör du dock tänka på när du skaffar akvariefiskar. Att de är relativt lättskötta innebär inte att de inte är ett antagande – de är inte bara en prydnadssak, utan är levande varelser, och du måste som ägare ansvara för att de mår bra. Detta innebär att precis som att du inte skulle lämna en hund ensam medan du åker iväg på semester, så måste du även se till att någon tar hand om dina fiskar när du reser bort. Se även till att sätta rutin på att byta vatten i akvariet, och att inte “höfta till det” och ge fiskarna mer mat än vad de ska ha.