Det finns mycket att tänka på när du kör hästtransport. Säkerheten är A och O samt att ta det lugnt i trafiken. Hästtransporter väger mellan 2 till 3 ton maxlastade och ombord finns riktigt stora djur som lätt kan bli uppskrämda av kraftiga rörelser och plötsliga trafikljud.

Det krävs helt enkelt mer av dig som bilförare när du kör med hästsläp, inte minst med tanke på att du kör med levande djur. Bland annat måste du sakta ner i svängar och ha i åtanke att bromssträckan blir längre när du kör med hästsläp. Läs mer här om att köra hästtransport på ett säkert sätt.

Väck uppmärksamhet med extraljus och skyltar

Det finns saker du själv kan göra som faktiskt ökar säkerheten när du kör hästtransport. Du kan till exempel köpa extraljus eller ljusramper hos extraljuskungen.se/extraljus/ som du kan montera på bilen som drar släpet. På detta sätt syns du betydligt bättre i vintermörker och dålig sikt. Andra sätt som du kan väcka uppmärksamhet på är att hitta på kreativa lösningar för att synas ordentligt i trafiken. Du kan till exempel välja att dekorera släpet med bilder på hästarna eller med skyltar som påminner om att du kör med levande last.

På Jordbruksverket kan du läsa mer om transport av hästar samt, vilka regler som gäller för transporten, mått, transporttid och vilka skyltar som gäller. När du kör hästtransport måste du nämligen ha skyltar både fram och bak som visar att du transporterar levande djur. På Transportstyrelsen kan du ta del av information som rör djurtransporter samt besiktningsregler för dessa transporter. Det är nämligen inte bara viktigt att du kör säkert på vägarna utan din transport ska uppfylla alla krav som ställs på den att vara körduglig samtidigt som den ska vara godkänd för djuren med tillräckligt med rörelseutrymme.