I dag skriver vi om ridning, som alla andra dagar – men med fokus på dels rätt utrustning men också på vart man kan bege sig om man vill rida i hisnande vackra landskap.

hästar fält ryttareJa, när man utför en sport, vilken som helst egentligen, så är det vettigt att använda kläder som är anpassade för det. Ett tips vi får i en artikel i Dagens Nyheter är att köpa just kläder och utrustning från en butik där personalen ofta är ute, oavsett om det gäller bergbestigning eller många långpromenader runt elljusspåret. För målen för de som letar just friluftskläder kan skilja sig väldigt mycket från person till person. Ett annat sätt är att man köper på nätet, köp friluftskläder online om du vet vad du letar efter och hittar det billigt till exempel. Ridkläder, som det inte är så lätt alltid – att hitta i butik, går med fördel att köpa på internet istället för i en fysisk affär.

Någon som verkligen har en passion för ridmode kan vi läsa om i en artikel i Göteborgs-Posten. Det är grundaren av företaget Mountain Horse, ett företag som säljer ryttarutrustning i över 25 länder och omsätter runt 100 miljoner kronor per år. De flesta som rider, och fler därtill, känner till märket Mountain Horse och från att först ha designat fodrade ridstövlar, världens första vinterstövel för just ridning, så växte produktionen till att nu även ha massor av andra produkter som ridjackor med vattentätt hölje samt ridskor med klack. Succén är ett faktum sedan många år och framgången forsätter att växa år efter år.

Det viktigaste när det kommer till ryttarutrustning är:

  • En bra och skyddande ridhjälm
  • Varm och vattentät jacka
  • Bra ridstövlar som är varma och inte skär in i sadeln
  • Reflexväst om man rider i mörker
  • Bekväma och varma handskar
  • Byxor som är sydda för att passa för ridning

Rida i Toscana?

ponny häst barn MindreVart kan man då resa om man har fått dille på ridning och vill upptäcka vackra vyer och nya platser från hästryggen? Toscana, regionen i Italien som är känt för sina böljande, grönskande dalar och solstinna kullar, vidsträckta utsiktsplatser och medeltida städer, ömsom vid kusten ömsom omringad av frisk landsbygd och kloster. I en artikel i Expressen kan vi läsa om ett dressyrcenter mitt i hjärtat av Chiantidistriktet i Toscana, där man dels får rida i fantastiska omgivningar men också få lektioner i dressyr – baserat på hur erfaren man är som ryttare.

Ja, nog är det många som vill rida genom sömniga italienska byar, över doftande ängar, genom snåriga skogar och porlande bäckar, under det heta solen. Viktigt att tänka på vid en sådan här ridresa är att man ofta får ta med all utrustning själv och att det då är ett måste att denna är väl utprövad och bekväm, men också anpassad för det varma klimatet. En långärmad tröja är till exempel ett bra plagg att ta med, som gärna inte är svart, det skyddar mot solen utan att bli alltför varmt. Sedan kan det kosta en del, men om man är en riktig ridfantast och med en stor önskan att rida i Toscana, är det nog i slutändan värt varendaste liten krona.