Att ridkläder och utrustning kostar en hel del att köpa nytt råder det ingen tvekan om då hästsport generellt sett är en ganska dyr hobby, och det var något som ett gäng bedragare utnyttjade – genom att låtsas sälja produkter har man roffat åt sig hela 50 000 kronor från köpare som i slutänden inte fått något alls.

tjuv kreditkort pengar credit-card-and-moneyBedragare finns på alla platser och kommer i alla former och skepnader, något man minst sagt kan säga om mannen och kvinnan som utgav sig för att sälja begagnade kläder för ritt på en köp- och säljsajt för hästprylar. Här utgav man sig för att sälja allt från kläder till produkter till vrakpriser, och vilken köpare skulle inte falla för en sådan annons när man vet vad produkterna kostar i nypris? Så konstigt är det inte att över 30 personer lockades och slutligen lurades av bedragarna på en sammanlagd summa om 50 000 kronor. Och visst lockade man med spännande saker – en köpare trodde hen fick biljetter till Göteborg Horse Show, en annan trodde hen handlade stigbyglar och andra trodde man kommit över ridkläder, men ingen fick hem något från säljarna.

Åtalas i tingsrätten

För Expressens reporter berättar åklagaren i fallet Emelie Lagerwall att personerna som utsatts för bedrägerierna satt in pengar på ett bankkonto eller förde över summor via betalappen Swish i tron om att de handlat av en seriös säljare. Så var inte fallet. Ingen av de totalt 32 utsatta personerna fick hem varan de köpt, och inte heller kom de i kontakt med bedragarna igen. Tur är dock att man från myndigheternas sida lyckats få fatt i båda bedragarna vilka visade sig vara en man i 35-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern vars koppling man inte kunnat fastställa. Kvinnan erkänner omständigheterna, men nekar till brott då hon också uppger att det är den äldre mannen i åtalet som tvingat henne att delta i bedrägeriet.