Hästar åldras, precis som människor. Men precis som människor varierar det stort hur åldern påverkar hästen. En del hästar kan vara mycket pigga även som seniorer, men för detta krävs att hästen får rätt skötsel.
Det finns hästar som är gamla när det är 15, och det finns hästar som är pigga och spralliga vid 25 års ålder. Det är med andra ord precis likadant som med människor: vissa är gamla och skröpliga när de är 75, andra tränar på gym när de är 95.
Även om hästen inte verkar gammal så tar åldern alltid ut sin rätt. Därför gäller det att vara vaksam på ålderstecken, och sköta hästen rätt.
- Hovarna växer långsammare ju äldre hästen blir, men det betyder inte att verkning och skoning ska ske mer sällan. När hästen blir äldre blir den också stelare – precis som en människa – och genom att korta tån gör man överrullningen lättare.
- Precis som en människa behöver en häst dricka vatten, men vattnet ska inte vara för kallt. Kallt vatten kan sänka hästens kroppstemperatur, och då kommer hästen att dricka mindre. För lite vatten gör att hästen får problem med matsmältningen. Se till att hästens dricksvatten är ljummet, även under vintern.
- Motion är viktigt, och det räcker inte med att ha hästen i en hage. Hästen måste ridas och tränas, helst varje dag, för att stärka musklerna och skelettet och hålla lederna mjuka. En gammal häst har ofta mycket att ge, bl.a. som övningshäst för ovana ryttare.
- Att äldre hästar tappar tänder är inte helt ovanligt, men det kan undvikas. Kontrollera regelbundet att hästen inte gnisslar tänder, äter långsamt eller luktar illa ur munnen. Om hästen har problem med tänderna kan den inte tugga ordentligt, och inte heller tillgodogöra sig fodret. Det är viktigt att låta en veterinär undersöka hästens tänder med jämna mellanrum.