Att jaga med hund kan vara rogivande, spännande, äventyrligt och underbart. Men det kan också bli tvärtom om man inte tänker på vad man behöver för en heldag i skogen. Läs och få några tips och råd för en lyckad älgjakt!

En viktig sak när man jagar är att ha passande jaktkläder och utrustning för att tåla väder och vind. Även hunden behöver utrustning såsom skyddsväst, och sådant kan man köpa hos bra återförsäljare som tillhandahåller saker till jakt.

Lagar och föreskrifter för att jaga

Det finns mycket som jägare måste hålla sig uppdaterad om när det gäller jakt och jägaren är själv helt ansvarig för att hålla sig uppdaterad om dessa. Till exempel har norra Sverige älgjakt från första måndagen i september vilket är innan älgkornas brunst och sedan är det ett uppehåll, samtidigt har Skåne i stället sin jaktsäsong i början efter brunsten som är andra måndagen i oktober – och sådana saker kan vara bra att ha koll på. Det finns även föreskrifter om hur man fångar/skjuter älgar finns, till exempel får inte hunden stressa älgen i onödan. Läs om vilka jaktlagar som finns på Naturvårdsverkets hemsida och även jagarförbundet.se har mycket information om just älgjakt med hund.

Ett annat exempel är att hunden ska alltid vara kopplad mellan 1 mars-20 augusti, perioden innan och efter ska hunden vara under uppsikt då den aldrig får förfölja vilt utanför jakten.

Komfort är också viktigt

Jakt innebär ofta många timmar i skog och mark. Både hund och förare bör även ha utrustning för att kunna slappna av. Exempelvis en filt till hunden, vattenflaska och något att äta. Lättast är att göra en checklista över saker som lätt glöms bort, liknande den här:

  • Vätska till båda
  • Att vila på för båda
  • Snacks och mellanmål
  • Väst, gps och annan utrustning till hund
  • Lagriktiga vapen och andra medel
  • Första hjälpen låda för båda

Jakt på älg är populärt trots att det finns mycket lagar och föreskrifter. Är man påläst och har tagit licens samt andra lämpliga prov så är man väl förberedd. Kom ihåg att hunden behöver lika mycket träning som jägaren. En vältränad hund slipper mer troligt träningsvärk och eventuella skador vid påträffande av älg.